Basın Bildirisi
25 Nisan 2018

Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebidir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın önemi artmaktadır.

Yaygın kanser türlerinin en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da azalacaktır.

Dünyada ve Türkiye’de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obezite ile mücadele programımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Kanser tedavi üzerine yapılan yatırımlar ile değil, önleme ve erken teşhis üzerine yöneltilen eylem planları ile kontrol altına alınabilir. Bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır.

Kanser türlerinin uyarılarını erken fark etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 33’ü mobil olmak üzere 199 KETEM mevcuttur. Yeni KETEM’ler olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay Sağlıklı Hayat  Merkezi şeklinde planlanmaktadır.

Taraması yapılan kanserler; kadınlarda meme kanseri,40-69 yaş arası kadınlara mammografi çekimi,  ,serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan HPV-DNA ve smear alınması; kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlardan gaitada gizli kan tetkiki  şeklinde yapılmaktadır. Gezici Mamografi araçları ile halkımıza  yerinde hizmet verilerek   kanser taramalarına  hız  kazandırılmıştır.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığına ait gezici  mamografi aracı 24 Nisan -31 Mayıs 2018 tarihleri arasında ilimizde hizmet verecektir

Gezici mamografi aracının çalışma planı  aşağıdadır.

GEZİCİ MAMOGRAFİ ARACI ÇALIŞMA PLANI

24-25-26 Nisan 2018

Merkez 5 Nolu ASM Yanı

27-30 Nisan 2018

Merkez 4 Nolu ASM Yanı

2 Mayıs 2018

İğneadaASM Yanı

3-4 Mayıs 2018

Demirköy TSM Yanı

07 Mayıs-08 Mayıs 2018

Pınarhisar

09-10-11 Mayıs 2018

Vize

14-15-16-17-18 Mayıs 2018

Lüleburgaz

21-22-23-24 Mayıs 2018

Lüleburgaz

25-28-29 Mayıs 2018

Babaeski&Pehlivanköy

30-31 Mayıs 2018

Kırklareli Merkez

                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                              Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü